Ranger Texas Walker

Elejétől a végéig (Start to Finish) - The Walking Dead 6. évad 8. rész

Félév záró epizód

2015. november 30. - RangerTexasWalker

Elérkezett az idei év legfájóbb pontja. A könnyes búcsú szeretett sorozatunktól... egy időre. Februárig kell kibírni. Elrepül majd az idő, hipp-hopp. A 7. rész legvégén történtek biztosították a félév záró epizódjának alap hangulatát és akció dús búcsút ígért számunkra. Lássuk hogyan sikerült ezt kivitelezni. (Aki még nem látta ne olvasson tovább a spoilerek miatt.) A poszt végén pedig elérhető egy videó arról, hogy mi vár ránk februárban.

Folytatódjék hát a show! Induljon a fal!

608_00.jpg

Szögezzük le rögtön az elején, én egy nagyon elfogult TWD fan vagyok. Ennek ellenére ez esetben szerintem nem sikerült megugrania a szintet a csapatnak. Nem volt rossz, de korántsem hagyta bennem a "basszus, hol van még február" érzést. Pedig olyan szép íve volt annak a magas labdának amit feldobtak a 7. részben. Csak nem volt ember, aki lecsapja. Volt viszont aki "összecsapja". Én csalódott vagyok, de lássuk mi történt.

 608_02.jpg

Egy rövid kis tingli-tangli bevezetővel kezdünk. A kis Samuel nagyon ügyes volt és megette az ebédjét, még a brokkolit is, de mint az én lányom is, egy villányit azért hagy a tányéron. Mivel lemenni nem szeret, ezért csak a lépcső elé teszi le a tányért, majd anya felmegy érte. A szobájából zene szól, egy régi bakelit lemezről, egy kis táska lemezjátszón keresztül. Klassz hangulatot teremt a dal, szeretem, amikor egy horror filmben oda nem illő, "minden oké" zene szól, ellensúlyozva a ránk váró borzalmakat. Sam fához kikötözött emberkét rajzol, járkálókkal. Az ablakán pedig szépen sorban másznak be a hangyák egy ottfelejtett sütemény maradékára, amit még Jessie sütött, hogy lecsalogassa a kisfiút az emeletről. A jelenetnek tulajdonképpen semmi értelme, csak egy kis felvezető, kedvcsináló. Nekem nem jött be, de töretlen optimizmussal vártam a főcím utáni nagy akció-orgiát.

608_01.jpg

Kint ugye ledől a torony, a lehető legrosszabb irányba, maga alá temetve a kerítés egy szakaszát. Több sem kellett az ott várakozó hordának, özönleni kezdenek befelé. Van köztük olyan zombi is, akinek leesett az álla az új lehetőség láttán.

608_03.jpg

Rick kiadja a parancsot, hogy mindenki menjen a házába és menekülőre fogja. A kótyagos Tobint Rosita és Tara karolja fel a fűből, hogy ne legyen belőle eledel. Ron döbbent képpel veszi tudomásul, hogy nem most lövi le Carlt, Deanna pedig rutintalanul mozogva Ricket próbálja menteni. 3 golyóval, 30 cm-ről sem terít le egy járkálót, vajmi kevés esélye van, ezt tudhatjuk.

A járkálók csak jönnek és jönnek, százával. Carol és Morgan tűnik fel, futva. Őket az előző epizódnál Morgan cellájánál hagytuk, nem értem mit szaladgálnak itt. Ráadásul jó sokat futnak azért, hogy visszaérjenek oda, ahol eleve lenniük kellene.

608_04.jpg

Carol láthatóan gyengének mutatkozik és el is esik. A Farkasokkal szemben több erőt mutatott és nem is szokása megijedni, most mégis ebbe az irányba vitték el a karaktert. Az esés sem tesz jót neki. Beveri a fejét és elejt pár töltényt, amit nagy jelentőséget tulajdonítva neki összekapkod, nyilván ezért, mert egy darabig annyi muníciója lesz összesen. Morgan leaikidóz két holtat és bemennek a házba. Abba, amelyiktől elindultak. De most nincs rács... biztosan a ház hátsó bejárata az. Két bejárat esetén viszont nem sok értelme van a börtönnek.

Rick és Deanna tovább menekül, sűrűsödik a sz*r is körülöttük, már közelharcba kell keveredniük. Amíg a seriffképen töröl egyet, a nő húzza ki a slamasztikából, hogy megakadályoz egy hátsó támadást. Ketten is rámennek, akik közül egyet fejlövéssel intéz el. Vesztére. A dög ugyanis tehetetlenségénél fogva felborítja Deannat, aki ráesik az épp a hátánál lévő z-re és egy asztali körfűrészre.

608_08.jpg

Ebben az epizódban nem ez az egyetlen dolog, ami teljesen szokatlan helyen feltűnik. A fűrésztárcsa belehasít a nő oldalába, Rick menti meg az alatta kapálózó járkáló harapásától. (Ezt a jelenetet aztán többször újra és újra megnéztem, majd írom, hogy miért.)

A következő menekülőnk Meggie. Őt is váratlanul érte a helyzet, csetlik-botlik. Tőle sem megszokott módon ügyetlenkedik el a legközelebbi őrtoronyhoz. Nem szép egyes lövésekkel, hanem kapkodós, de pontos rövid sorozatokkal operálja ki a tumort a támadói fejéből. És akkor megkapjuk a klisé hegyeket. Elfogy a töltény. Eléri a létrát, de ahogy mászik fel, belekapaszkodnak a lábába. Azt persze lerúgja magáról és amikor már majdnem fent jár, eldől a létra. Az utolsó pillanatban megkapaszkodik, a legutolsóban pedig sikerrel felmászik az őrhelyre és a reményt adó zöld lufik repülését figyeli. A vágás miatt ez egy izgalmas jelenet volt egyébként.

608_05.jpg

Eugene valami falnál szerencsétlenkedik. Teljesen be van tojva, ez jól látható. Nem is értem mit csinál. A körülötte lévő felvonulást nézve felfigyel egy a fűben felejtett talkie-ra, amin Daryl hangja hallatszik. Ez a második dolog, ami csak úgy ott van valahol. Felveszi, beleremegi, hogy "Segítség", de többre már nincs ideje...

608_06.jpg

... mert megtámadják és ki is nyírnák, ha nem ér oda Tara és Rosita, hogy kihúzzák a csávából. Megint. A lányok közben elhagyták Tobint. Egy garázsba menekülnek, az utolsó pillanatban lerántják a szekcionált kaput. Ők bent, a horda kint.

608_07.jpg

Rick és a sérült Deanna kettőséhez útközben Michonne, Gabriel atya, Carl és Ron csatlakozik. Lehetőségeik szerint tartják a vonalaikat, de csapdába kerülnek, bekerítik őket. Úgy tűnik nincs is kiút, amikor lövések dördülnek és az eddig nem látott Jessie menti meg a csapatot.

608_09.jpg

Judithra ugye ő vigyázott Carol után, szóval a kislány éppen nála van és a nő házában húzza meg magát ez a hét ember. Közvetlenül a nyomukban több tucat walker hörgött, mégis miután bemenekülnek a házba és a kamera átúszik egy nagytotálba az utcáról, sehol senki. Üres, mint Kispiricse főutcája vasárnap délután. Elég messzire el kell úsztatni azt a képet, hogy végre kódorogjon valaki arrafelé.

608_10.jpg

A városban minden lényegesebb szereplő elért egy biztonságos pontra, innentől házanként vesszük sorra a történéseket. Előtte viszont kapunk egy kitekintést Alexandrián kívülre is. Survivor Glenn és Depi Enid mérik fel a lehetőségeiket. Egyedül Glennben van még némi aktivitás, Enid már feladta. Egy időhúzó jelenetben kapunk egy lelkifröccsöt és egy olyan kijelentést, amin az avatott TWD rajongó megütközik. Glenn ugyanis azt találja mondani, hogy a városban van a terhes felesége. Honnan tudja, hogy várandós???? Az egész TWD univerzumban csak Meggie és Aaron tud róla.

608_11.jpg

 

Az első ház ami nézzünk meg, legyen Morgan és Carol rejtekhelye. Egy éppen kivitelezés alatt álló lakásban vannak. Carol nincs jó színben, de nem hagyja, hogy Morgan megnézze a sebét. Egyszerűen azért, mert nem bízik benne. Pedig állítása szerint tudja, hogy őszinte, de akkor sem. Nem csoda. Szélnek eresztett 5 gyilkost és nagy valószínűséggel tart egyet a cellában.

608_13.jpg

Abban a cellában ami épp alattuk van a pincében és ahol a medikus ismerkedik az alfa wolf-al. Farkasunk sincs jó bőrben, elfertőződött a sebe, de azért egy kis pszichológiai hadviselésre még jut az erejéből. Érdekes módon ő az egyetlen olyan karakter eddig a sorozatban, aki annak megfelelően néz ki, hogy már hosszú ideje nincsenek meg a körülmények a rendes tisztálkodásra. Éppen ezért sárgák a fogai is.

608_14.jpg

Amúgy megint egy tökéletesen értelmetlen jelenetet kapunk. Tudjuk hogy W barátunk nem fog megváltozni, sz*rik vastagon az alkotmányra, de azért Denise még próbálja győzködni a jóság mindenkori győzelméről, mielőtt ellátná a gennyes sebét. Annyit tudunk meg, hogy a fickó nem járkálótámadás áldozata lett, hanem autólopás közben bénázott és vágta meg magát.

Carol tovább adja a gyengét, Morgan pedig már éppen menne megnézni mi a helyzet a pincében, amikor kialszik a szobában égő refi, Carol pedig eltűnik, hogy aztán egy váratlan ugrással ledöntse Morgant a lábáról és rohanvást eljusson a cellába. A célja nem más, mint a fogvatartott megölése, kerüljön az bármibe. És nagyon úgy tűnik, hogy sokba fog kerülni, mert Morgan utól éri és útját állja. Jön egy párbeszéd, amit már hallottunk a fickótól, csak akkor Eastmann-al folytatta le. Most Morgan kapta a sajtkészítő szerepét, Carol, pedig a gyilkolásra készülő Morganét. Mivel nem jutnak dűlőre, kénytelenek bunyóval rendezni a helyzetet.

608_26.jpg

Persze Morgan jobb, képzettebb és erősebb harcos, mint a nő, így végül ő győz, egy egészen látványos, pankrátoroktól megszokott földhöz vágással. Carol olyat csattan, hogy nem áll fel belőle, de NEM, NEM HALT MEG, CSAK ELÁJULT. Morgant meg hátulról leüti az új erőre kapott Farkas. Úgyhogy már ketten fekszenek a földön, Denise meg csak pislog. Alfa kiszabadítja magát és már éppen kezdene eljátszani új barátaival, amikor megjelenik Tara, Rosita és Eugene. Akik, mint időközben az is kiderül, ugyanannak a háznak a garázsában dekkoltak eddig. Velük semmi érdekes nem történt. Rosita úgy érzi Abraham meghalt, Eugene pedig ért a zártöréshez.

608_23.jpg

Ami azt illeti, ha valakinek előre vetítik a halálát, az meg is fog halni, szóval én várom Abraham kiesését a játékból. Ha az megtörténne, akkor figyelmeztessetek mindenkit, hogy Sasha-ba nem érdemes beleszeretni, mert egy rókatündér.

Visszatérve: Denise tússzá avanzsál egy torkára szorított kés kíséretében, a többiek pedig szépen átadják a fegyvereiket a túszejtőnek. Már megint az az átkozott emberséges viselkedés. Alfa lelép, magával hurcolva Denise-t és ezzel a szomorú történet itt véget ér.

608_27.jpg

 

A másik ház a Jessié, ahol a többiek próbálnak túlélni. Velük valamivel több, de nem kevésbé klisés dolgok történnek. Deanna-t felviszik az emeletre nagy óbégatás közepette, ami még a kis Sam-et is előcsalogatja a szobából Tátott szájjal értetlenkedik az ajtóban, még mindig a kis álomvilágában élve. Anya szól neki, hogy kapcsolja le a zenét, de nem fogja, végig szól amíg a házban vagyunk, ami egy idő után már idegesítő. A kiskölyöknek egyre szűkebb a tér, ahol nem változik semmi.

608_12.jpg

Deanna nagyon szarul van, Michonne ápolgatja és közben felfedezi, hogy nem csak a fűrész okozott sérülést, van egy harapás is mellette. Na ezért tekertem újra és újra vissza azt a jelenetet. Ott ugyanis egyáltalán nem látszik, hogy ilyesmi történne. Konzekvencia levonva. Deana ebben az epizódban meghal. Bár fontos, de nem fajsúlyos karakter. Nem nagyon mernek a készítők hozzá nyúlni Rick csapatához. Pedig kellene, mert ez így nem ad izgalmat. Elveszíteni egy lényegtelen valakit semmit nem jelent a rajongóknak.

608_15.jpg

Rick szomorúan, Jessie-vel beszélgetve újabb önálló mentőakció terveit szövögeti, ahol Ő egyedül eljut a fegyvertárig és elcsalja a hordát jelző rakétákkal, de már látja lelki szemeivel, hogy onnan nem tér vissza és pedig látom lelki szemeimmel, ahogy a háttérben lobog az amerikai zászló.

608_16.jpg

Michonne még halála előtt fényezi kicsit Deannat. Elmondja, hogy szerinte jó terv a lucerna ültetés és majd meg is csinálják, kár, hogy ő már nem láthatja. Megint hangsúlytalan a beszélgetés. Nincs lényeg, nincs előrelépés, csak megint az emberségeskedés, ami kezd a sorozat rovására menni.

608_17.jpg

Carl Ronnal szeretné tisztázni a helyzetet. De a kis Ron nagyon neki van keseredve az életnek. A "kinek mekkora gyilkos az apja" című farokméregetés aztán Ron fejében elvágja az utolsó épen maradt idegszálat. Olyannyira, hogy egy elég komoly kísérletet tesz Carl likvidálására a pincében.

608_18.jpg

Magukra zárja az ajtót, stukkert elő, de mielőtt lőhetne Carl is akcióba lép és egy komolyabb csörte alakul ki. A fegyver elejtése után a megszeppent Carlt ásóval próbálja leütni a másik, amit végül elvét és a hátsó ajtó ablakát sikerül nagy csörgéssel betörni. Több sem kell az utca népének, meg is indulnak a ház felé. A kertkapu ringlije nem sokáig állja útjukat, a meggyengített ajtó pedig szintén nem akadály a tömegnek. Carl próbálja menteni a házat, de közben magára is figyelnie kell, így nem sok sikerrel kecsegtet az akciója. Mindeközben Rick is felfigyel a zajra és próbálja betörni az ajtót. Amit eddig egy jól irányzott rúgással intéztek azt most egy kis baltával való szerencsétlenkedés vált fel. Egyre több ilyen haszontalan és nevetséges megoldást vesznek elő a készítők. Gondoljunk csak Glenn és Nicholas sikátori szerencsétlenkedésére.

608_19.jpg

A z-k közben betörnek, de Ricknek sikerül bejutni a másik ajtón és kiszabadítani a kelepcében lévő tinédzsereket. Gyorsan egy kanapéval támasztják meg az ajtót, amiben még Gabriell atya is segédkezik. Közben megbeszélik, hogy mi történt, de Carl azt hazudja, hogy semmi, csak eldőlt egy polc és ennyi.

608_20.jpg

A két fiú elmegy éjjeliszekrényért amivel még megtámaszthatják az ajtót támasztó kanapét. Ez olyan tempóban történik, mintha egy lajhár és egy csiga örült versenyét néznénk. Carl valószínűleg azért hazudott az apjának, hogy a Ronnal kapcsolatos gondját ő maga intézhesse. Elveszi a szőke kiscsákó fegyverét, leseggfejezi az apját és tovább áll. Ron meg kicsit lehül.

608_21.jpg

A házat közben teljesen körbe veszik a járkálók, nem sok esély van a kijutásra. Még Jessie fémhulladék szobrát is ledöntötték, aminek a zaja csak még több zombit vonz a környékre. Judith is sír, ez most Rick intézi. Felfelé menet még mindig szól a zene Sam szobájából, Deanna meg eltűnt. Benyitva Judith szobájába a halottnak tűnő Deanna éppen félig belőg a járókába. Rick előkapja új fegyverét, a baltát és már éppen szétcsapná, amikor a nő jelzi, hogy még él

608_22.jpg

Látni szerette volna utoljára a kisbabát. Rick az ágyra fekteti. Mintha odalent minden a legnagyobb rendben lenne beszélgetnek egy kicsit és Deanna végleg átadja az irányítás jogát Ricknek. De ezt is tudtuk már. 

Leérve már reménytelen tartani a bejáratokat. A terasz ajtaja elől a zombik eltolják a fésülködő asztalt és bejutnak, így a főbejáratot sincs értelme tartani már, nyomás mindenkinek az emeletre, amit újra egy pille könnyű kanapéval torlaszolnak el. Jó sok kanapé van abban a házban. Én a szüleim kanapéját cipelgettem egy darabig a nagy rendezkedések közepette, de bizton állíthatom, hogy nem volt olyan egyszerű, mint ebben a filmben. 

608_24.jpg

És jön az ötlet, amihez két zombi kell. Egyet Rick, egyet pedig Michonne pecáz ki.Szétvágják, bekenik magukat a belsőségeikkel és kisétálnak a házból, együtt, a fegyverraktárig. Ricknek ez nem idegen, Michonne is megcsinálta már, a többiek még újoncok a belekben fürdés terén.  Kicsit öklendeznek, de végül mindenki, még a kis Sam is bekeni magát. Judith-ot elrejtik Carl retkes gúnyája alá és indulás. Előtte persze Deanna nyugodt távozását biztosítani kell, de ő még nem készült fel a halálra. Van stukkere, megoldja, ha eljön az idő. 

608_25.jpg

A kis beles csapat tehát megindul és ahogy a nagy könyvben meg van írva, gondtalanul jutnak át a járkálók tömegén. (Közben egy snitt erejéig Glenn nyugtázza, hogy Meggie él.) A teraszon még kicsit elméláznak, megfogják egymás kezét. Deanna a fejéhez emeli a pisztolyt, de végül nem lő. Minden erejét felhasználva elmegy az ajtóig, kinyitja azt, lead három pontos fejlövést (egyet pont a leesett állú járkálóra, aki feltűnik a film elején is), mint aki mindig ezt csinálta, kiüríti a tárat és beleordít a kamerába, ezzel jelezve, hogy ő meghal.

608_28.jpg

A kis csapat pedig kézenfogva, síri csendben elindul a háztól, csak a kicsi Sam mondogatja újra és újra: Anya!... Anya!... Neki senki sem szólt, hogy csendben kell lenni?

608_29.jpg

 

Szerintem érezhető, hogy mennyire nem voltam elégedett ezzel a résszel. Fanyalgó lettem. Az volt az érzésem az epizód után, hogy már ideje lesz leállni a sorozatnak. Én az évad után kihagynék egy teljes évet és csak 2017-ben kezdeném a hetediket, ha lesz. Márpedig lesz, ezt tudjuk. Klisé hegyek, logikátlanságok, egy hatalmas attack, de csak egy ember hal meg, Carol szerencsétlenkedése, mind-mind aláásták a sorozat eddigi tekintélyét a szememben. Nem sikerült lecsapni a magas labdát. Sokkal több volt ebben a történetben, de még annál is kevesebbet kaptunk, mint amennyi elég ahhoz, hogy szódával még elmenjen. Csalódás. Viszont először az eddigi 5 és fél évad alatt. Talán majd februárban visszahozzák a sírból. Remélem.

 

És akkor a beígért előszele a februárban ránk váró izgalmaknak:

A bejegyzés trackback címe:

https://walker.blog.hu/api/trackback/id/tr418127010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása