Ranger Texas Walker

Most (Now) - The Walking Dead 6. évad 5. rész

Dolor hic tibi proderit olim - Egy nap ez a fájdalom a hasznodra válik

2015. november 10. - RangerTexasWalker

A jól felpörgetett első 3 részt követően a 4. epizód lassú lefolyású, Morgan világnézetének megváltozására visszatekintő epizódját követően marad a nyugodtabb vizeken a The Walking Dead hajója. A fanyalgók teljes mellszélességgel állhatnak ki és kiálthatják: unalmas volt. Pedig nem. Volt bőven izgalom.

Deanna rezignált arccal, megtörten mászik fel az egyik őrposztra a kerítésnél, hogy onnan vegye szemügyre Alexandria feldúlt utcáit. Általánosan megállapítható, hogy a lassabb ütemű epizódok az elsőként feltűnő szereplő karakter fejlődését mutatják be. Így volt ez most is, Deanna fontos változásokon megy keresztül.

605_00.jpg

A város és a Farkasok halottait éppen talicskázzák, Michone pedig közli a rossz hírt Meggie-vel Glennről. Szó sincs a haláláról. Egyszerűen csak nyoma veszett. Ezt a nem éppen vidám beszélgetést szakítja meg a kerítésen túlról érkező "Open the gates!" - "Nyissátok ki a kaput!" kiáltás. A 4 epizód végén, amikor szintén hallatszik én Heat-nek tulajdonítottam. Ez az elméletem már az első 30 másodpercben megdőlt, amikor a falon belül megláttam Michone-t. 

Bizony az újabb Cooper-tesztet teljesítő Rick Grimes érkezik óbégatva, nyomában egy fél hordával. A 3. rész végén igen szorult helyzetben hagytuk hátra egy lerobbant lakóbuszban, elvágott kézzel, a most is hűséges kiskutyaként utána csaholó zombisereggel. Ahogy ezt a polgármester asszony meglátja, épp csak nem szédül le a toronyból, Rick pedig tör előre, bevetve néhány bodycheck-et. Az őt követő és támadó walkerek sminkelése a nagy klasszikus Gorge A. Romero munkásságát idézik, mondjuk úgy: alacsonyabb költségvetésűek.

605_02.jpg

És akkor térjünk is ki rá, hogy miért van ez így? A TWD egy televíziós sorozat. Ugyan a költségvetése ahhoz képest magas, de nincs az a producer, aki 12 részhez fel tud hajtani annyi pénzt, hogy mindegyikben full-totál-brutál-azta-tyű kategóriás akciójelenetek és zombitömegek legyenek. Ezért itt-ott faragnak a költségvetésből. Kevesebb smink, kevesebb hentelés, kevesebb szereplő, kevesebb helyszín, épülő karakterek. Persze ezért is sokan reklamálnak a fórumokon. Ebből lesznek a "szerintem a sorozat egyre szarabb" és az "uncsi volt ez a rész, elaludtam" típusú hozzászólások.

De aki a drámára (is) kíváncsi, az tovább dörzsölheti a tenyerét, mert a sorozat egyre jobb (szerintem).

A kapu persze kinyílik, Rick persze befut, a z-k pedig megtámasztják a kerítést. Főcím. (A főcímben persze most sincs feltüntetve Steven Yeun neve, had egye a fene a Glennért aggódó tömeget.)

605_04.jpg

Para indul, Alexandria lakosai rémülten hallgatják a hörgést odakintről. Aztán megjön Rick a szokásos "én megmondtam, de ne szarjatok be, itt vagyok" stílusával és rögtönzött gyorstalpalót tart a rémült polgároknak a csendről, miután megnyugtatóan közli, hogy biztonságban vannak. A beszéd alatt kiderült, hogy a városlakók többsége még életében nem volt szorult helyzetben, most lát először ilyen "támadást". (Szóval borítékolható a város bukása.)

A jelenet során két említésre méltó momentum van még. Az egyik Jessie nagyobbik fiának Ronnak a mozdulata, amikor Carl-ra néz. Lassan felhúzza az ingét és a késéhez nyúl. Balhé kibontakozóban.

A másik Aaron vallomása. Előtte kicsit kihúzza Ricket a slamasztikából és javítja a balul sikerült terelési terv statisztikáit, majd elárulja, hogy bizony a Wolves miatta talált a városra. Újabb kés Deanna szívébe.

"Másról is beszélnünk kell majd." - zárja a megbeszélést Rick, amire Morgan bólint. Miről? Majd kiderül.

Folytatódik a takarítás, ami átterjed az éléskamrára is. A város izgatott közössége szeretné azt is kitakarítani, de a hadtápos Olivia gyenge érvek felsorolásával védi a helyet. Néhány súlytalan karakter aztán áttöri a kordont és már pakolja is fel a babkonzervet. Úgyis mind meghalnak - mondják, miért is ne gyorsíthatnák fel a folyamatot? Deanna nem tud mit kezdeni a helyzettel, csak néz a félhalott tekintetével. Mióta Rick-ék megérkeztek meghalt a fia, a férje, megtámadták és lemészárolták a fél várost, zombik özönlötték el a kerítést... nincsenek jó napjai na. Egy jól felkészült magyar kommentelőt is megviselne ennyi tragédia.

Ekkor jön Spencer.

-"Fejezzétek be!" -Kapuval mi újság?" -"Oké azt elb*sztam, de a kamiont kilőttem, szóval fejezzétek be" ... és befejezik. Minden marad a kamrában.

Éles váltással Meggie-re terelődik a szó, aki egyszemélyes mentőakciót szervez Glenn miatt. Ebbe csöppen bele a bűntudattal vezérelt Aaron és felajánlja segítségét a nem éppen józan gondolkodással útnak induló nőnek. Miután a kapun átugrás lehetőségét ésszerű okokból elvetik, Aaron felajánl egy remek csatorna túrát. Hőseink az itt-ott remekül megvilágított csatornában keverednek bajba. Először egy leszakadt létra, majd a leszakadt létra alá beszorult fekália-zombik miatt.

605_07.jpg

Aaron a fején is megsérül, Meggie is majdnem itt hagyja a fogát, mivel nem sikerült a zombi agyát a hasüregből indított jobb kézzel megsemmisíteni. A hirtelen izgalmakra való tekintettel bevallja, hogy állapotos és ő nem megy tovább, hallgat Glenn "utolsó" szavaira és vigyáz magára. Ez már csak azért is fontos, mert Glenn így nem halhat meg, hiszen apa lesz. És még nem is tud róla.

605_09.jpg

Eközben Deanna átgondolja a város sorsát, előkapja a térképet és megtervezi a veteményest, az oktatást és a populáció növelését. (A felírt szavak: Crops, Corn, Barley, Alfalfa, Wheat, Mill, Energy, Education training, Trade, Medicine, Intellect /bár ebben nem vagyok biztos, mert rondán ír/, Security, Military, Comeling DOC, Elections, Expansion, Exploration). És még egy fontos üzenet önmagának latinul: Dolor hic tibi proderit olim - Egy nap ez a fájdalom a hasznodra válik.

Közben a fia felönt a garatra és ezzel bevisz még egy övön alulit az amúgy is megtört nőnek. Spencer ugyanis lenyúlta az éléskamrát, eltört egy poharat és kifejti, hogy az egyenlőknél vannak egyenlőbbek, akik lophatnak a közösből. Ez lenne ő. Mondókájából kiderül, hogy bizony ő is úgy gondolja, hogy mindennek vége, ezért is van ittas állapotban. Részeg ember pedig igazat beszél, úgyhogy minden megtörtént esemény miatt az anyját kezdi vádolni. Álmodozónak, felelőtlennek és gyengének tartja és azzal, hogy mindezt üvöltve vágja Deanna képébe újra csak ront a lelki állapotán.

605_05.jpg

Lazításképp megnézhetjük Carl és Ron cicaharcát, amiből azért néhány dolog kiderül. Például, hogy Ron azt hiszi Enid az ő csaja, Carl pedig lenyúlta. Ez persze nem igaz, mert csak le akarta nyúlni. De a lány a horda érkezése előtt megszökött. Ron hagyná meghalni, minek kereste a bajt alapon. Carl megmentené, akkor már csak azért is lenyúlom alapon. Rövid dulakodást követően győz a rutin, a rutin győzelme felett pedig diadalt arat a "megmondalak apádnak" Így Carl nem megy Enidet keresni (aki nem halt meg), marad Judith-al a verandán. Azért Ron csak elmegy spicliskedni, amiből úgy tűnik valami hátsó szándéka van a Grimes családdal.

Fejlődik egy kicsit az új doktornő is. Ő a 3. részben véletlenül lábon lőtt fickót próbálja menteni, mert a sebe elfertőződött és egyre rosszabbul van. Nem találja a megoldást, panaszkodik egy kicsit Tara-nak, kishitűsködik egy sort, de a lelki fröccs később hasznára válik, megtalálja a megoldást, meggyógyítja a beteget és ez annyira felmelegíti a szívét, hogy megcsókolja a gyanútlanul lépcsőn ülő Tara-t. Hopp, még egy meleg pár!

605_08.jpg

Jessie hazafelé tart, amikor egy ablakban megmozduló függönyre lesz figyelmes. Az apokalipszis javítja az észlelést és növeli a gyanakvást. Ezért az ablakhoz megy kukucskálni. Bent pedig egy bezombult lakos csattogtatja fogait, aki a jelek szerint megöngyilkolta magát és így változott át. Na de kinek tűnt fel, hogy ez a nő az a nő, akinek Jessie mögött áll és a vállát is fogja a film elején, míg Rick és Aaron beszédet tart?

605_03.jpg

605_06.jpg

Aztán meggyűlik még a baja a kisebbik fiával is, aki nem hajlandó lejönni az emeletről, mert ott semmi sem változik. Olyan idős gyerekként azért feldolgozni egy apokaliptikus helyzetet, meg hogy apa veri anyát, meg őt is, aztán anya új udvarlója megöli apát... azért nem lehet könnyű. Még szép, hogy süteménnyel sem lehet leszedni az első emeletről.

Deanna útban a kamra felé a lopott cuccal először egy veszekedésbe (nem tudni kik között zajlik), majd egy járkálóba ütközik. Eddig nem volt dolga ilyesmivel, úgyhogy ráront, mint bolond tehén a borjára. Törött üveggel mellkason szúrja, "oszt még nyócszor".Láthatóan be van pöccenve és a sminkesek remek munkát végeztek a kaszabolás végére. Határozottan félelmetesen és pszichopatának néz ki. Rick siet a segítségére és csak fejbe szúrja már a zombit, mert még az sem érdemel ennyire csúnya véget. És egy újabb érdekes adat. Ez a zombi abból a Farkasból lett, akit Carol többször hátba lő a 2. epizódban a fegyverraktárnál, de az elmenekült. Nem jutott messzire.

Ez a nő totál kikészült. Lemond vezetői szerepéről is és elismeri, hogy Ricknek ehhez kicsit több affinitása van.

605_10.jpg

Az epizód vége felé megtudjuk, hogy a remény hal meg utoljára és csak őt követi Glenn. Meggie és Aaron ugyanis hitüket nem veszítve törlik le a nevét a "holtak faláról".

Legvégül pedig újra Deanna és fia kerül középpontba. Spencer leváltja az Espinosa család világszép Rositáját az éjjeli őrségben és kekszet eszik, aminek még nyilván jelentősége lesz a későbbiekben, hiszen Carol lett volna soros a falon.

Deanna félőrült helyzetében morzézik a kerítésnél a holtakkal, ezzel csalogatva(?) őket, majd elvonul. A kerítés egy pontján pedig megjelenik egy rejtélyes vércsík, ami fentről csöpögő vérrel tovább folyik. Hmmm... vajon ki halt meg az őrtoronyban, miért és hogyan?

605_12.jpg

605_13.jpg

Majd kiderül.

A következő rész Daryll-é (a lányok örömére), Sasha-é és Abraham-é (az akció örömére). Viszlát a jövő héten!

Ui: Majdnem elfelejtettem, hogy Rick megcsókolózta Jessie-t. Van ám boldogság is! :)

605_11.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://walker.blog.hu/api/trackback/id/tr228068198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása