Ranger Texas Walker

Kapd el! (Heads up!) - The Walking Dead 6. évad 7. rész

2015. november 23. - RangerTexasWalker

Fel a fejjel! Ha már pontosan akarjuk fordítani az epizód címét. És tényleg. Fel a fejjel, bár ebben az epizódban valami véget ért. De fel a fejjel, mert ha valami véget ér, mindig valami új lép a helyébe... és ma rögtön két dolog ér véget. Először is végre elmúlt az a csúnya, rossz, nyomasztó érzés a sok ezer rajongó szívéből! Minden kérdés megválaszolva. Extrém spoiler veszély a továbbiakban annak, aki nem látta az epizódot.

607_00.jpg

A visszatekintés egy fekete képernyő mellett elsúgott "Köszönöm"-el zárul és amikor ez a szó már egyszer elhangzott, tátott szájú, zokogó, megdöbbent, értetlenkedő rajongókat hagyott hátra. Én a csendesen megdöbbentek táborát erősítettem. Glenn halála nagy érvágás volt mindenkinek. Annak is, aki nem vallotta be soha. Alap karakter. Neki köszönhetjük Ricket is, hiszen ő húzta ki a pácból az első évadban. Aztán végignézni, ahogy merő véres arccal, sokkos állapotban üvölt és az arca előtt belekből lakmároznak... szomorú látvány volt.

Na de most végre kaphattunk egy rendes kameraállást az eseményekről és mindenki megnyugodhat: GLENN ÉL!

607_01.jpg

Ahogy azt többen is sejtették és homályosan bár, de a harmadik epizód végén is látni lehetett, bekúszott a kuka alá. Nicholast pedig elfogyasztották. Szerencsés eset, de semmiképpen nem reális. Persze realitásról beszélni egy zombi-apokalipszist feldolgozó sorozat esetén, olyan mint a kerek savakat emlegetni a tablettás bor fogyasztásánál. Semmi köze egymáshoz a kettőnek. (Bár még mindig nem értem, hogy Nicholas vére hogyan csapódhatott jobbról Glenn arcába.)

És akkor itt térjünk ki sokak tévhitére, ami nem egy túlélési elméletben megjelent már. Az első évad Belek című részében Rick és Glenn zombi vérrel és belsőségekkel borítják be magukat, hogy átjussanak a járkálók között. Okos gondolat, ugyanolyan büdösek lettek. Sokan pedig ez alapján úgy gondolták, hogy Nicholas széttépése és maradványainak Glennre kerülése ugyan az. Nem. Bizony Nicholas friss hús volt. Tulajdonképpen katalizátorként kellett volna működnie. Amire ráfolyik a vére, az potenciális elemózsia egy járkálónak. Hiszen friss. Aki járt már valamilyen állati toron, mondjuk disznóvágáson, az tudja, milyen szaga van a friss vérnek és húsnak. Akinek meg romlott már meg hús a hűtőjében, az tudja, hogy milyen a rothadásnak indult hús szaga. Na akkor ezt most tisztáztuk is.

Glenn él! Halleluja Testvérek! Maximális respect koreai barátunknak a teljesítményéhez!

Egy éjszakát tölt a konténer alatt, egy korty vízzel. Ezalatt végig szemezhet a halott Nic-el, aki nyilván nem szép látvány a főfogás maradékaként. Nyugalma biztosításaként fejbe szurkálja az utána kapálózó zombikat (de ne kérdezd, hogy azon a szűk helyen hogyan bánt el a lábánál kapálózókkal). Reggelre pedig eloszlanak a holtak. Ki egy guruló konzerves dobozzal megy játszani, ki egy arra szálló pillangó hatására, de végül mind elmennek. És Glenn előjön és ekkor még jó pár rajongónak könnyes volt a szeme az örömtől. A mi Glennünk pedig átkozott szomjas. Ki is csavar egy műanyag palackot, de hiába. Összeszedi hát a még használható holmikat, ami kimerül egy pisztolyban üres tárral és a táskájában. A jelzőrakéta eltörött, annak annyi. És már indulna is, amikor egy ismerős bukkan fel a szomszédos épület tetején. Enid.

607_02.jpg

Ledob egy palack vizet, de Glenn meglepettségében nem kap utána, így az a földön landolva elreped és szétfolyik. Jobb lesz megkeresni ezt a lányt gondolja.

És akkor jön a nagy WTF. Bemászik egy ablakon.

607_03.jpg

Bemászik. Csak így, egyszerűen. Hogy ezt miért nem lehetett megcsinálni még a horda érkezése előtt? Miért kellett megnyerhetetlen csatát vívni a járkálókkal? Miért a kuka tetejére másztak fel, amikor ott volt az ablak? Miért? Csak azért, hogy teszteljék a nézők tűrőképességét. Mert már tudjuk, hogy jön Neagan. Aki nem olvas képregényt, csak kommenteket, az is tudja, hogy így Glenn koponyájára nem szép jövő vár. Kellett hát egy előzetes felmérés a karakter filmbéli erejéről. Hogy mit szűrnek le a reakciókból a készítők, már csak tavasszal fog kiderülni. Vagy jövő októberben.

Enid egyébként eléggé antiszociális személyiség, beszélgetni se nagyon van kedve. Felajánl még egy palack vizet, elárulja, hogy Alexandriát emberek támadták meg, de hogy Meggie él-e, azt nem. Biztos nagyon nehéz lett volna kinyögnie magából a választ, így mínusz egy pont Enidnek. -10 pontnál már elég negatív ahhoz, hogy a kiírásáért imádkozzam. Glennt persze jól felbőszíti, annyira, hogy még az emeletre is hajlandó felszaladni miatta "ha nem mondod meg képen váglak" arccal, de ott már csak a lány helyét találja. Ő ugyanis huss, ki az ablakon, le a lépcsőn, át az utcán és már el is tűnt. -2 pont

Most ha megengeditek nem az epizód jelenet sorrendjét követem, hanem egyben tudom le Glenn kalandját. Hadd menjen a kislány amerre akar, Glenn hazafelé veszi az irányt. Megtalálja a kerítésnél szerencsétlenül járt polgártársat, akit még Michonne-ék hagynak hátra.

607_06.jpg

Megejt egy kegyeleti agyalást és használható cuccok után kutatva megtalálja a fickó feleségének írt levelét. Ez pedig megváltoztat benne valamit és úgy, mint Darylt, őt is hatalmába keríti az emberség és elindul megkeresni a lányt.

Enid egy kiégett kávézóban dekkol. Elég furcsán állhatott lángokban a hely, mert a bőr ülő boxoknak a világon semmi baja, ahogyan az asztaloknak és plüsskutyáknak sem, viszont a torták összeégtek és a fal is csupa korom. Lehet csak design elem volt még az apokalipszis előtt. Egy számla papírra felkarcolt JSS és egy kis tűzoltó autó a társasága és ezt megunva meglódul az ajtó felé, eleget ücsörögtem, gondolja. Szinte kirobban az ajtón, de az arra bóklászó zimbes-zombiknak ez fel sem tűnik. Még egy WTF. Hirtelen véres kéz tapasztja be a száját...

607_13.jpg

... és Glenn húzza vissza az ajtóból. Épp megmenti a kis seggét, de ez a dacos tinédzsernek nem igazán tetszik. Ők nem barátok, jelenti ki. Glenn meg tesz rá, mert ő Meggie miatt viszi haza. Mert Meggie biztosan nem hagyná hátra és biztosan megmentené. Erre a lány fegyvert fog Glennre. A kis hülye. Glennre! A terminátorok Rambojára. Nem tudja szegény mit csinál. Egy nagy büdös, észhez térítő pofon helyett azonban csak a fegyvert veszik el tőle és, miután így tisztázódtak az erőviszonyok, akár indulhatnak is.

607_14.jpg

Az úton eljutnak a zöld lufikkal jelzett pontig. A lufiknak még a terelésnél volt szerepe. Enid itt megöl egy járásképtelen zombit, aki szinte meghördülésig hasonlít Rick első zombijára, legalábbis ami a beállítást és a mozdulatait illeti.

607_15.jpg

Ja és ráadásul neki is hiányzik az alsó fele. Glennek ez a hajcihő nem igazán tetszik, látszik rajta, hogy unja már ezt a sok felesleges gyilkolászást. A lány kóstolgatja kicsit, de nem talál játszópajtásra, úgyhogy nagy eszével levágja a lufikat, a hátizsákjára köti, majd azt mondja: "Ezekkel majd eltereljük a figyelmüket. " Remélem ezt csak én nem értettem, hogy mit akar. Odamegy a horda háta mögé, elengedi a lufikat és akkor minden zombi megindul? Vagy elkezdi egyesével kidurrantani, miközben előttük szalad? Nem értem. Szerintem még Glenn sem, de azért elmondja, hogy a bokorban van hélium és plusz lufi. Party time!

607_16.jpg

Amíg Enid léggömböket fúj, Glenn barátkozik kicsit. Nehezen töri meg a tinédzser szív jegét, de sikerül szóra bírni a kis békát. Elcsattan egy-két közhely, ami ilyenkor szokott, nem is igazán érdekfeszítő a beszélgetés, egyedül Glenn mondókájának a vége hasznos. Ne add fel, akkor sem ha félsz. Enid ugyanis eddig mindig megfutamodott. Hogy ne kelljen látnia, hogy elveszíti Alexandriát, inkább ő hagyja ott. Ott sem akart beilleszkedni soha, nem akart kötődni. De a lényeg: ehhez a világhoz fel kell nőni.

607_18.jpg

Elérnek a városhoz és az előttük álló díszes fogadó bizottság nem nyeri el a tetszésüket. Enid megint menekülőre fogja, de Glenn újra lelkifröccsöt ad. Már nem Maggie miatt akarja megmenteni a lányt. Megkedvelte és szeretné, ha még élne. Ez persze jól esik a kis pulyka tojásnak, úgyhogy erőre kap és szélnek ereszti a lufikat.

607_19.jpg

Eddig tart Glenn és Enid története. Jöjjön az Alexandria-i esemény sorozat.

A városban szépen süt a nap. A széljárás ideális egy kis aikido edzéshez, a fényviszonyok megfelelőek a kerítés műszaki felülvizsgálatához. Rick még mindig Morgannal akar beszélni, de csak később, most fontos statikai ellenőrzéseket tart. Megállapításra kerül a tényállás, miszerint nagyobb külső nyomás hatására egy zombi bepréselődhet a csavar-lyukon.

607_04.jpg

Meggie épp az All along the watchtowert dúdolja, mikor a seriff beszédbe elegyedik vele. A nő még mindig Glenn jelzésére vár és még nem is tudja, hogy már nem kell sokat várnia rá. Rick vigasztaló, erőt adó szavai megerősítik a hitet mindenkiben, hogy náluk keményebbet a Föld még nem hordott a hátán.

607_05.jpg

Úgyhogy most, hogy a falak még elég erősek, kellő alapossággal neki lehet kezdeni egy új terelési terv kidolgozásának. Az alap ötlet az, hogy elmennek a kőbányához és onnan elhozzák az ottani kamionokat és azzal csalják el a hordát a kapuktól, mint ez később kiderül. Közben Maggie témát vált és Judithról kezd beszélni. A terhessége felkészülési időszakában meglátogatta a kislányt és megállapította, hogy kezd Lorira hasonlítani. Mondjuk az anyja eddig is biztos volt a gyereknek.

Most kezdem észrevenni, hogy Rick kicsit minden esetben úgy néz ki, mint aki be van szívva. Nem?

Gabriel atya közös imádságra hívja a lakosságot és ehhez épp plakátokat ragasztgat. Erre jön Rick a két kamasz fiúcskával és útban a lövészeti kiképzés felé letépkedi a plakátokat. Az atya meg felragaszt két másikat. Ezért még a jó Isten megbüntet Rick, meglátod!

607_07.jpg

Szóval Rick és Carl, Ron fegyveres kiképzését készítik elő, a kiú egyanis már két résszel korábban jelezte, hogy szívesen megtanulna lőni. Rick oktat, de úgy, hogy abból egy fegyverhez nem értő egy kukkot sem ért, Carl meg fölényeskedik. A kis kakasok még mindig nem egyeztek meg a szemétdomb irányításán. Hogy ez még Enid miatt van-e, vagy Ron az apjáért akar bosszút állni Ricken és ezért támadja be Carlt, még nem tudni. Lehet mindkettő. Ron szeretné elérni, hogy lőhessen is, de a hangok miatt ez ellenjavallott. Azért kap egy stukkert töltények nélkül, csak hogy szokja, hogy van valami a gatyájában.

607_08.jpg

Morgan meglátogatja a felcsert, Denise-t. Még nem tudni mit akar, mert csak hebeg-habog, de az kiderül, hogy nem zabkásáért ment. Mire kinyögné végre mit szeretne (amit gondolom mindenki tudott aki nézte a filmet), megjelenik Rick és aktuálissá teszi azt a "beszélgetést".

A tárgyaláson jelen van Michone, Carol, Rick és a vádlott Morgan. Aki bizony volt olyan hülye, hogy elengedte a Farkasokat. Akik meg voltak olyan hülyék,hogy megtámadják Ricket a lakókocsiban, ezzel keresztül húzva a remek számításait. Ez persze nem jó pont a csapatban, szóval ideje felvilágosítani a béke nagykövetét, hogy itt bizony vér kell tapadjon a kézhez,ha túlélésre játszanak. Eastman jó munkát végzett, nem tudják meggyőzni a pacifista Morgant.

607_09.jpg

Ezt követően Rick ismerteti a kőbányás tervét Michonne-al, mire megjelenik Deana és üde mosollyal bemutatná Alexandria bővítési terveit. Úgy látszik túl van a pszicho-anyu stádiumán. Hangsúlyozza a fejlesztések fontosságát és minden hollywood-i filmen edződött ember tudja, hogy ahol nagy terveket szőnek, az sosem jön be.

607_11.jpg

A város egy másik pontján Rosita machete kiképzést tart a lakosság szerencsétlenebbik felének. Eugene hozza a szokásos balfék formáját,nem csinálja a gyakorlatokat, úgyhogy G.I. Gane elméleti oktatásban is részesíti. Mr Porter a haláltól fél, pedig az egyszerű, tudjuk meg. Meghalni mindenki tud, de úgy élni, hogy közben mellette meghalnak azok, akiken segíthetnél... na úgy már kevesen. Ha Eugene nem szedi össze magát, húzzon a 'csába... és lőn, elhúz.

607_12.jpg

Rick a kerítés megerősítésén kezd fáradozni és ahogy elnézem, megállapítom, hogy igen okos ember volt az akkus csavarbehajtó és a dekopír fűrész feltalálója. Nagy munkájában segítsége is akad. A jóságos Tobin csatlakozik, aki elmeséli, hogy itt nem pörögtek ám az események úgy, mint most. Mindenki a lassú átalakuláshoz volt szokva. Most meg egyszerre a nyakukba ömlött a sz*r.

607_17.jpg

Amíg ők vígan építgetnek, addig a szerencsétlen Spencer egy csáklyával kivetett drótkötélen próbál átmászni a kerítésen túl álló templomtoronyba.

607_20.jpg

Abba, mit az epizód alatt már párszor megmutattak milyen szar állapotban van és hullanak róla a deszkák. De hát csodálkozunk? Hiszen belement egy kamion.

607_10.jpg

Na a lényeg, hogy Spencer bizony elbassza, és ha nincs Rick és Tobin, valamint nincs Tara, akkor már  lent hörögne a többi agyhalottal. Megpróbált tenni valamit. Gondolta segít. Rick átszól Taranak, hogy ne kockáztasson ezekért (középső újj a válasz).

607_21.jpg

Plusz a nagy kötéltáncost jól le is bassza, mint a rossz gyerekeket szokás és megkéri, hogy mielőtt bármit csinálna, inkább neki szóljon. De Spencerke szerint neki nem lehet szólni, mert nem hallgat meg senkit.

Miután pedig lenyugodtak a kedélyek, Morgan még egyszer meglátogatja a dokit és balettozva hányja neki a rizsát, mire végre sikerül elmondania, hogy most egy titkos akcióba szeretné beszervezni. Amiben sikerrel jár. El is indulnak a cella felé, "feltűnés mentesen", 10 méterrel követve egymást.

607_22.jpg

Kiszúrja ezt az éppen bébicsősz Carol és a zsarureflexek egyből követésre sarkallják. Miután megnézhettünk egy Jóban rosszban szintű nyomozós jelenetet és kiderül hová is megy az a két csibész, Carol lepasszolja Judithot Jessie-nél. Amíg várja a szöszit lekiabál neki a kis toronylakó Sam. Carol néhány jól irányzott gyomrost visz be a szavaival, szokása szerint, ezzel biztosítva, hogy a kölyök még akkoris az emeleten legyen, amikor leérettségizik.

607_23.jpg

Visszatér a cellához és mint egy jó házmesternek, van hozzá kulcsa, de a rács mögött már Morgan fogadja. Kit rejtegetsz?

607_24.jpg

Ron fondorlattal bejut a fegyverraktárba és lőszert szerez. Legközelebb már úgy találkozunk vele, hogy Carlt követi fegyverrel a kezében. Ez a fiú nagyon berágott valamin. Lehet rá oka, de ha Enid miatt... hát nem tudom. Annyira nem jó csaj, de ha figyelembe vesszük az egy főre eső középiskolás korú lányok számát, máris érthető.

607_25.jpg

Rick még egyszer elmagyarázza Tarának, hogy miért nem kell egy idióta miatt kimásznia a kerítésen és lövöldözni. Tegyük gyorsan hozzá, hogy 12 töltény van egy stukiban és minden lövése headshot volt. És egyre jobban látszik Alanna Masterson-on (a Tarat játszó színésznő), hogy állapotos.Nem hiába van ennyire kikímélve az évadban.

607_26.jpg

Ricknek Deanaval is el kell beszélgetnie, aki a fia megmentéséért kíván köszönetet mondani. Rick persze közli, hogy akár hagyhatta volna meghalni is a szerencsétlent, mert akkor lehetősége lett volna elslisszanni a zombik között, hogy végre hajtsa a kőbánya-tervet. De nem tette,mert Spencer mégiscsak Deana fia. De a nő szerint meg azért, mert Rick kimondatlanul is egy klassz fej.

607_27.jpg

És ekkor zöld léggömbök jelennek meg az égen. Mindenki csodálja őket, hiszen olyan gyönyörűek, Meggie szalad, mert tudja, ez Glenn, még a közös imádság is félbe szakad a napkollektoroknál és Tyrion Lennister is megirigyelné azt a felfelé nézést, ahogy az alexandriaiak teszik azt.

607_28.jpg

tyrion-lannister.jpeg

És amikor már majdnem elhisszük, hogy csupa jó dolog történik, bedől a meggyengült torony a kerítés mellett, szabad utat engedve az éhező hordának a városba.

607_29.jpg

Na tessék! Visszakapjuk Glennt, erre lerombolják a kerítést. Tudják a készítők mivel csalogassanak vissza hétről hétre. Ebben a részben nem volt akció. Legalábbis nem nagyon. Mégis jó rész volt. Gondolom köszönhető ez annak is, hogy egy nagy dilemmát oldott fel az emberben. Megnyugodhatunk, Glenn barátunk él és virul, a jövő héten pedig újra az akcióé a terep, mint egy rendes félévzáróban. Már a cím is biztató: A vég kezdete. A 8. epizód traileréből ítélve, nem lesz könnyű dolga az élőknek, ha megakarják tisztítani a várost. És biztosak lehetünk abban is, hogy a legnagyobb kétségek között hagynak majd bennünket a jövő hét hétfőtől, februárig.

Illetve már az is lehetséges, hogy elhaló hangon Alexandria kért segítséget Daryl-éktől...

 

Segíts, hogy jobb legyen a blog! Mondd el a véleményed, szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://walker.blog.hu/api/trackback/id/tr158102728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása