Ranger Texas Walker

Az örök felelős (Always Accountable) - The Walking Dead 6. évad 6. rész

2015. november 16. - RangerTexasWalker

Szinte már biztosra veszem, hogy a legtöbb ember ezt a részt is úgy fejezte be, hogy ő többet nem nézi a sorozatot, mert... Pedig volt benne Daryl, nem is keveset... Viszont akció meg sehol, vagy ahogy a stroboszkóp mellett felnövők mondják, "még a Barátok közt-ben is több akció van". Nem tudom, azt nem nézem.

Ellenben én mondom, ez is egy jó rész volt. Sokakat összezavar és nem komfortos állapotként élik meg, hogy ez az évad időben csapongó. Vagyis ez nem is jó szó rá, mert igazából részenként ugyanazt az időt dolgozza fel, csak más helyszínen, más szereplők szemszögéből. "Dolgos hétköznapok a TWD univerzumban." Aki ezt unja, az gondoljon bele, mennyire unalmas lehet az ő életéről készült 6 évados sorozat.

Sokkal többet kapunk ebben az évadban, mint eddig. Nem, nem akcióban, aláírom. De az előző évadok sem voltak gyorsabbak, csak az idő szépíti meg. A második a farmon állt meg pihenni, a harmadik a börtönben, a negyedik a sínek mentén sétálva, az ötödik a templomnál, a hatodik Alexandriában.

De térjünk is rá erre a részre. A főszerepekben Daryl, Sasha és Abraham, akik végre maguk mögött hagyják a hordát, ami mint egy rendes békemenet, kizárólag az aszfalton közlekedik. 20 mérföldet tettek meg velük, az eredeti 30 mérföldes terv helyett és a 642-es útnál csapnak egy balost. A hazafelé tartó út viszont hamar meglepetést szolgáltat. A kis csoportot megtámadják. Lövöldözés, üldözés, borulás, kerítés romba döntés a sorrend. Amit megtudunk a gyorsan vágott pörgős jelenetből, hogy a támadók többen vannak és jól felszereltek. Járművekkel és "gyalogsággal" egyaránt rendelkeznek. 3 ember az út széléről lő, egy autó üldözi Sasha-ékat, 2 Darylt, aki még az elején kicsúszik, számomra érthetetlen okból. A két üldöző csak ez után kezdi követni.

01.jpg

Sasha egy defektet követően egy fa kerítésbe hajt és a romokból előtörve beleeresztenek egy sorozatot az őket követő Honda Civic-be és az abban ülő két emberbe. Abraham mókásnak tartja a dolgot és késsel szeretné tovább polírozni a verdát, de a nő nyugalomra inti - lehetnek még... és vannak. Iszkiri.

02.jpg

Daryl konténerek között manőverezve sikeresen leráz egy Mazdát, de még mindig maradt egy Jeep. Nincs jó napja. Azt végül egy ősi indián trükkel rázza le. Kilavíroz a városból, sunyin megbújik az út menti erdőben és megvárja míg a támadók távoznak. Majd balra el.

Az erdő kifejezetten rossz állapotban van, az egészet felégették. A borulás pedig nem tehetett jót Dixon állapotának, mert finoman szólva nem egy southern badass motha'fucka' leszállást láthatunk a motorról. Ugyanitt már egy másik easy rider is pórul járt korábban, ugyanis egy teljesen összeégett, bukósisakos zombi fekszik Daryl mellett, hörögve. Potenciális veszélyt nem jelent, így tovább léphetünk.

03.jpg

(Jön a főcím, még mindig Steven Yeun neve nélkül... izguljunk még egy kicsit.)

Daryl útját szénné égett holttestek szegélyezik. Tolja a motort. Nem tudni miért, talán műszaki hiba, talán kifogyott a benzin, vagy talán csak nem akar zajt csapni. Mindenesetre nincs jó bőrben, mert újabb zakó az eredmény. Toltam már motort sima úton haza pár kilométert, nem jó mulatság, elhiszem, hogy elfogy az erő. Kis szusszanásra muszáj megállni. Ezt kihasználva rádiózik egyet, de csak a sistergés a válasz. Abraham és Sasha sehol. Tanácstalanságában veszi észre, hogy vérzik a karja. A dzseki elég megviselt a seb viszont nem tűnik súlyosnak. (Itt újra saját tapasztalat egy motoros bukásról. Ha nem is nagy, azért az fáj. És nem a seb az elsődleges, hanem a nem látható zúzódások.)

Be kell látni, motorral nem fog messzire jutni. Magához veszi a felszerelését, elrejti a gépet és elindul. Egy rakás fa mögött két nőre bukkan.

04.jpg

Ránk találtál, kiérdemeltük amit elvettünk - mondják és már reccsen is az avar a háta mögött, majd egy jól meglendített husáng az arcba és sötétség.

Mire Daryl elkezd magához térni beesteledett. Egy tábortűz mellett mondat foszlányokat kapunk egy beszélgetésből. Megtudjuk, hogy a 3 illető egy "katonai szervezet" elől menekül, ugyanis Darylt egy előörs katonájának hiszik, aki megszökhetett. Megtudjuk, hogy a fickó tud nyílpuskával bánni, de sosem szeretett azzal vadászni. És, hogy ők hárman egy negyedik embert, egy Patty nevű nőt keresnek és, ha megtalálják, akkor tipli.

Az egész beszélgetésben az utolsó mondatuk a legfontosabb: Többé nem kell így élnünk. Ez sok jót nem jelenthet a múltjukkal, vagy a múltjukban szereplő társaikkal kapcsolatban.

Az ébredést követően hamar tisztázódik a helyzet, hogy Daryl fogoly, most a fickó a főnök és a csendben maradás jutalma az életben maradás.

05.jpg

Nincs is mit tenni, elindulnak és út közben megtudunk egy, s mást.

- Vizük nincs sok

- Egységben az erő (de a rövid hajú lány ezt kétli)

- Daryl is kap vizet, szóval tényleg nem akarják megölni

- Már fejben ki van dolgozva egy túszátadás arra az esetre, ha megtalálják a csoportot

- A csapat logikusan gondolkodik, nem hódolnak be a még nem tudjuk kiknek, de Daryl megteheti, ha az, akinek gondolják

- Ez a 3 ember ebbe az erdőbe visszajött, egy ennél sz*rabb helyről, de csak átmenetileg, Patty miatt

- Kiderül, hogy az erdőt korábban ők gyújtották fel, még a járvány elején. Túl sok volt benne a járkáló, felrobbantottak hát egy tankert. Megtudunk néhány dolgot, hogyan zajlottak az események Washington mellett a kezdetek kezdetén. Mint azt elmondják nem mindenki harcolt a walkerek ellen, így nem volt esély a győzelemre. Ők harcoltak, éppen ezért talán hülyék voltak.

06.jpg

Daryl finoman felteszi a kérdést (És azt hiszitek, most már nem vagytok azok?), amivel újra lehülyézi őket. A csókánál erre elpattan a húr, fegyvert ránt és egy újabb nyelvtani bravúrral kérdéssel felel a kérdésre: Azt mondod, öljelek meg? Majd feltesz még 3 kérdő mondatot, mire újabb info morzsát kapunk a társaságról, ahonnan jönnek: Úgy döntöttél parancsra ölsz, csak hogy legyen tető a fejed felett. - Ez nem egy jó keresztény egyesület ismérve. Daryl felajánlja a segítségét, de köszönik nem kérnek belőle. Nem hisznek neki, másnak gondolják. Logikus.

A leégett erdőből végre kiérnek a Pattrick Fuel Company telephelyére, de a reakciókból ítélve nem azt várták, amit kaptak. Egy tucatnyi kószáló zombi kering a kerítéseken belül. Pattynek itt kellene lennie, de nagyon valószínűnek tartják, hogy távozott, így ők is tovább állnának. Pattyt egyébként a rövid hajú lány miatt keresik, miatta szöktek el a kegyetlenkedő csoporttól és jöttek ide. Talán, ha vissza mennének... Ekkor Tina ( a rövid hajú lány) rosszul lesz, Daryl pedig kihasználja az alkalmat, felkapja a felszerelésüket és meglép. Hiába lőnek utána, Daryl cikk-cakkban fut.

A 400 méteres tájékozódási futást követően Daryl végre megszabadul a nem éppen furmányos csomóval megkötött béklyóitól és próbálná rádión elérni a többieket, amikor a fák közül jön a mohával benőtt erdei zombi.

07.jpg

"Az entek háborúba mennek! - hörgi. Szorult helyzet áll elő, mert a nagy zsák kis száján igen nehezen fér ki a nyílpuska... de kifért, nem volt kétséges. Headshot. A csomagból pedig kikandikál egy inzulinos ládika. Daryl összerakja a képet és le lehet olvasni az arcáról, hogy "b*zd meg".

10.jpg

Ugyanezen idő alatt Sasha és Abraham a városban kommandóznak. Megállapítják, hogy a motor eltűnt, volt egy kis lövöldözés és kizárt, hogy figyelték volna őket a terelés közben, vagy, hogy annyira forgalmas lenne az a hely. Ergo ezek itt valakit vártak. Ami viszont most fontosabb, hogy a két szereplő között már-már tapintható a feszültség. Különbözően látják a helyzetet. Abraham szerint Daryl lelépett és nem kellene szabad prédaként várakozni. Sasha pont az ellentéte. Nyomokat hagy, hogy Dixon rájuk találjon. Egy ajtóra felvési a Dixon nevet, majd ott húzzák meg magukat.

08.jpg

Közben Abraham-en egyre jobban látszik, hogy elgurult a gyógyszer, ugyanis újra kést ragad, hogy egy veszélyt nem jelentő zombit leszúrjon és ezzel áruló nyomot hagyjon maguk után. Sasha lebeszéli róla. Az épület tiszta, egy házi zombi van csak benne, bezárva egy üvegfal mögé. Persze Abraham ezt is ki akarja nyírni, így pattan ki a dramaturgiai szikra a két ember között. Mindketten megtörtek és a kényszerű összezártság jó táptalaj egy kiadós beszélgetésnek. Felróni ki, mit, miért csinál/csinált. Abrahamnak például nem kellene ott lennie, ő döntött úgy, hogy Sashaval megy. Viszont saját bevallása szerint nem volt más választása Sasha enyhén szuicid megnyilvánulásai miatt. Most falak veszik őket körül, biztonságban vannak Alexandriában, mégsem boldogok. Abraham kényszeresen machoskodik, veszélybe sodorja magát és Sasha doktornő rögtön leszűri, hogy bizony gond van, ő fel akarja hívni erre mások figyelmét, de a "nagy zajban senki nem veszi észre, hogy gond van". A férfi úgy tesz, mintha nem lenne választása, pedig van. És, hogy ezt Sasha honnan tudja? Onnan, hogy ő maga is átment ezen. Emlékeztetnek is erre a film elején a visszatekintőben, amikor a gödörben ráfekszik a holtakra. Abrahamnak lesz min gondolkodni.

09.jpg

Addig is Daryl visszaviszi az inzulint, de nem adja ám könnyen, elveszi a pisztolyt és egy kis faragott bábut kér érte. Biztosan lesz még jelentősége, de elég csipp-csupp ügynek tűnik. Alapelv - ahogy ő nevezi - hogy csak úgy, semmiért cserébe nem adja vissza.

11.jpg

Már éppen lelépne, amikor egy teherautó gázol át a susnyáson, rátaláltak az üldözöttekre. Az új gazfickókból nem sokat kapunk, annyit tudunk meg róluk, hogy hordanak nadrágot.

12.jpg

A jövőbeni kilátások nem túl jók. Az üldözőket vezető Wade ismerteti a jogaikat: Jogukban áll vissza adni amit elvettek, jogukban áll kifizetni?? a benzint amit elhasználtak miattuk és a lányoknak jogukban áll "kárpótolni" a fiúkat, ha már idáig eljöttek miattuk. Ez a szabály. 

Daryl gyors helyzetfelmérés után kivezeti a kelepcéből a sz*rba került szerencsétleneket, így Wade tovább fogyaszthatja a benzint. Tina szarul van, meg kell állni. Elrejtőznek. Közben újra megjelennek az üldözők, így Daryl jobbnak látja vissza adni a stukkert a szőke fickónak. Egyelőre csak egy kemény fickó jár arra, akit egy alaposan megkövezett zombi harap meg, persze megint Daryl helyzetfelismerésének köszönhetően. Rádión jelenti, hogy sz*rság van, mire jön Wade és közös megegyezés alapján amputálják Cam (így hívják a megharapott rossz fiút) karját. A keresésnek egyelőre vége, az üldözők haza mennek, Sher (a másik nő) pedig beadja a szurit Tinának.

13.jpg

Vissza Abraham kalandjaihoz. Egy ablakból kiszúr valamit, ezért felmegy egy hídra, ahol egykor egy katonai barikád állt.  Megmaradt sértetlenül egy Humvee és egy leszakadt kerítésen a semmibe lógva kapálózik ott egy kommandós z, hátán egy RPG-vel.

14.jpg

A Hummeren van egy láda rakéta is hozzá és egy dobozka szivar. Szóval már csak meg kell szerezni a rakétavetőt. Abraham eszelősen neki is lát. Fegyver nélkül mászik ki a leszakadt drótkerítésre, amivel igencsak felhergeli zombi barátunkat. Kis cicaharc és a végén semmi. Na de közben! Látszik ahogy Abrahamnél elpattannak az utolsó idegszálak. A kiábrándultság, a félelem hiánya, az őrület, a lesz*rom és a "k*rva anyád rohadék" elegye, ami egy üvöltésben manifesztálódik. De ezzel az üvöltéssel el is száll minden eddigi probléma és megvilágosul ez a jó ember. Lemászik a kerítésről és ahelyett, hogy nagyfiús dolgokért harcolna, úriember módjára rágyújt egy szivarra.

15.jpg

Isten pedig látván eme békés cselekedetet meghálálja néki. Zombi barátunk ugyanis addig-addig fészkelődik, míg egyszerűen leszakad a kerítésről, az RPG pedig fennakad.

16.jpg

A zsákmánnyal visszatérve újabb beszélgetésbe bonyolódik Sashával, de már sokkal fesztelenebb, a jövőben reménykedő Abraham áll szemben a nővel. Ami egy férfi számára igen nehéz, azt megteszi és bevallja, hogy hülye volt... és még valamit. Kvázi szerelmi vallomást hallottunk ugyanis. A kis monológ egy randira hívásnak is megfelel, aminek persze Sasha "még" ellenáll.

17.jpg

Darylék tovább sétálnak az erdőben, miközben újabb részletek derülnek ki a kezdetekről. Megtudjuk, hogy a borzalmak megszaporodásával jött elő az emberek gonoszsága és elhangzik egy újabb fontos mondat. "Az emberek bármit megadnának a biztonságért..."

18.jpg

SPOILER VESZÉLY!!!! Ha nem akarsz ilyesmit olvasni hagyd ki ezt a mondatot.

Ez bizony a Megváltókra utal, akiknek Negan a vezetője.

SPOILER VÉGE!!!

Bár Daryl tudja, hogy a biztonság, csak üres ígéret, még nagyon sokan vannak, akik ezzel nincsenek tisztában. Tina közben egy leégett üvegházra bukkan. Benne Carla és Delly, akikre vigyáztak a kezdetekkor. Azt hitték északra mentek, de ezek szerint nem. Két üveggel beborított tetem fekszik a földön, jól meg vannak csinálva.

19.jpg

Tina közéjük térdel mire az egyik z magához tér. Ettől a lány megijed, feláll, megbotlik, betöri a zombikat borító üveg búrát és hopp, már nyakon is harapták. Daryl gyors, de nem eléggé, Tinának vége. Tisztes temetést kapnak és közben elhangzik a Rick által bevezetett ellenőrző kérdéssor is. A helyes válaszok megadása után Daryl megbízik a két életben maradt kényszerű útitársában.Elvezeti őket a motorjához és tervként felvázolja Abraham és Sasha felkutatását. Viszont ahogy hátat fordít a két jómadár már rá is fogja a fegyvert. Elveszik a motorját, a számszeríjjat, löknek két sebtapaszt és elrobognak.

20.jpg

Tehát a motorból nem fogyott ki a benzin. Daryl mellékesen megjegyzi, hogy ezt k*rvára-kib*szottul-nagyon meg fogják ám bánni és én a szívem mélyén biztos vagyok benne, hogy ez tényleg így lesz.

Azért a szerencse nem pártol el a mi jó barátunktól teljesen. A városba visszavezető úton, a kiégett sisakú zombi mellett rátalál egy Petterson Fuel Company teherautóra, ágakkal borítva. Ezzel megy két társáért és 3 robognak vissza Alexandria felé.

22.jpg

Ahogy közelebb érnek, a rendkívül elegáns Abrahamon látszik az elégedettség és a nyugalom és megpróbálnak kapcsolatba lépni Rickkel is. És a rádión végre választ is kapnak. De nem ám Ricktől! Nem, nem!

 

SPOILERES HIPOTÉZISEK A TOVÁBBIAKBAN!!

Ugyan Wade nevű karakter nincs a képregényben, viszont több apróság is arra enged következtetni, hogy a Megváltók keresztezték Daryl útját az erdőben.

1. Az egyik ilyen jel a csoport leírása a beszélgetésekben.

2. Az életben maradt nőt Sher-nek szólítják, a fickó neve nem derül ki. A képregényben viszont van egy Sherry és Dwight nevű karakter. Dwight képe össze van égetve, ami Negan -nak és a vasalási szokásainak köszönhető. A vasaló büntiből szokott előkerülni, ezt a két embert pedig, ha visszamentek, van miért megbüntetni.

Ha ez így van, akkor fontos szerepe lesz még a motor tolvajoknak.

Az epizód végén lévő segítségkérés elvileg nem Glenntől jön. (Ezt Norman Reedus is elmondta egy interjúban, bár ő nem először dezinformálná a népet.) Rádiója viszont nem sok embernek van, ugyanazt a frekvenciát még kevesebben használják, szóval esély van Glennre is. Rejtély.

 

Közben egy játék is megy az oldalon, ne hagyjátok figyelmen kívül, klikkeljetek ide:

JÁTSZANI AKAROK!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://walker.blog.hu/api/trackback/id/tr978083290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása